Británia: Otrávenie Litvinenka preskúma súdne vyšetrovanie

09.08.2012 Celý región

Londýn 9. augusta (TASR) - Smrť bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, z ktorého sa stal kritik Kremľa a ktorého v roku 2006 otrávili v Londýne polóniom, bude v Británii predmetom súdneho vyšetrovania.

Vyšetrovanie prípadu, ktorý narušil vzťahy medzi Londýnom a Moskvou, povedie skúsený sudca Robert Owen, oznámil dnes britský Súdny úrad. O tom, ako bude vyšetrovanie vedené a či bude vedené pred porotou, rozhodne Owen na septembrovom pojednávaní.

Vdova po Litvinenkovi Marina, žijúca v Británii, podľa vlastných slov s úľavou privítala skutočnosť, že rozhodnutie o vyšetrovaní konečne padlo. "Som jednoducho spokojná," povedala pre agentúru Reuters.

Poverenie pre sudcu prišlo týždeň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin navštívil po prvý raz po deviatich rokoch Londýn, kde spolu s premiérom Davidom Cameronom vyzdvihol pomaly sa zlepšujúce bilaterálne vzťahy. Tie by rozhodnutie nezávislého Súdneho úradu mohlo znova zaťažiť, konštatovala agentúra Reuters.

Vzťahy medzi Britániou a Ruskom dosiahli po vražde Litvinenka najhoršiu úroveň od studenej vojny, keď si obe krajiny vzájomne vyhostili diplomatov.

Litvinenka, ktorému udelili britské občianstvo, otrávili rádioaktívnym polóniom, ktoré mu podali v šálke čaju v luxusnom londýnskom hoteli.

Rusko odvtedy odmietlo vydať Andreja Lugového, bývalého príslušníka KGB, ktorého chce Británia stíhať za vraždu Litvinenka. Lugovoj, ktorého neskôr zvolili do ruského parlamentu, účasť na vražde poprel.

Marina Litvinenková už dlho tvrdila, že na smrti jej manžela má podiel ruský štát, a žiadala, aby sa v Británii uskutočnilo podrobné vyšetrovanie prípadu.

V Británii zriedka poveria sudcov úlohou koronerov, ktorí dostanú na starosť vyšetrovania úmrtí. Obvykle sa tak deje len pri komplikovaných a ostro sledovaných prípadoch ako bola smrť princeznej Diany či samovražedné útoky v londýnskej doprave v roku 2005.
 

Vyberte región